Bayram denince çocukluğum aklıma geliyor. Neden çocukluğum bir bayram heyecanı vardı, akşam annem bizi yıkar temizler sabaha erken uyandırır. Bayram namazına büyükler ile gönderirdi. Ama şimdi o gelenek varmı diye sorsalar eser kalmamış.
Şimdiki bayramlar facebook, Instagram, Whatsapp üzerinde bir mesaj ile kutlanan bir bayrama dönmüş. Kimileri bayram sabahı kahvaltı sofrasını veya gitmiş olduğu restoranda yemek yerken paylaşımlar yapıyor, bayram böylemi kutlanır. Değil çünkü bu tür şeyler eskiden görgüsüzlük ayıp denirdi. Neden ayıp denirdi çünkü herkes yiyemezdi biri görse ayıp olur onlar yiyemiyorsa görgüsüzlük sayılırdı. Şimdi ise ne ayıp bilen var ne görgüsüzlük diyen var.
Bayram sabahı namaz kılınır herkes önce cami çıkışı bayramlaşır varsa o ortamda küs olanlar camiden çıkanlar küsleri barıştırıp dargınlıkları sona erdirmek için çaba sarf ederdi. Daha sonra her kes evine gider. Aile içi bayramlaşma yaşanırdı.
Daha sonra bayramlaşma ailece yapılırdı. Herkes yakın akraba komşu ziyaretlerine gider bayramlaşma yaşanır bu günkü gibi hazır kekler börekler olmasa’da evlerde yapılan tatlı börek kete pasta şeker kolonya ikram edilir hoş sohbetler yaşanırdı. Aile kabristanları ziyaret edilir dualar yasin’ler okunur mezarlıklarda yankılanırdı.
Çocuklar neşeli sokaklar cıvıl cıvıl oyunlar oynanır’dı kısaca bayram bayram gibi yaşandığı için herkes heyecanla bayram gününü beklerdi. Bir diğer önemli konu ise eskiden şimdiki gibi evlerin önü taş parke beton veya sokaklar asfalt değildi. Ama annelerimiz bayram sabahı erkenden uyanır. Evlerin önü sokaklar dahi toprak olsa bile çalı süpürgesi ile temizlenirdi. Bayram bir nevi arınma temizlenme af dileme yaşlı ziyaretleri kabristan ziyaretleri ile geçen bir güzelikleri içinde barındıran bir hayırlı gündü. Eskiye dönmek istermiydik. Evet isterdik.
Şimdiki bayramlarda artık bayram ziyaretleri yaşlılar için ya en sona bırakılıyor. Yada yaşlılar yurdunda veya bakım evinde yapılıyor. Bayram yaşanacak bir dünya kalmadı zaten iç çatışmalar savaşlar hastalıklar aile içi iletişimsizlik sevgi saygı bunlar bizim yaşadığımız çocukluk bayramlarından çok uzak olan bir durum. Ama azda olsa geleneklerimizi yaşatmaya çalışanlar yok değil ama onlarda tükeniyor.
0 Yorum